Gamma-Aminobutyric acid. Un nume usor de retinut pentru restul vietii. Ca sa nu avem probleme cu somnul, i s-a zis pe scurt GABA, un fel de pseudonim derivat de la Gabi. Ea, Gabi, pardon, GABA e un aminoacid-o substanta produsa in creier, adica este un neurotransmitator (NT). Neuronii care fabrica GABA se cheama neuroni gabaergici. Sa-ti zic un secret despre Gabi. Este usor ambivalenta (stiu, uneori, seamana cu tine). De obicei, actioneaza ca inhibitor, uneor ca excitator. Ca sa nu crezi ca vorbesc limbi straine, sa-ti povestesc cateceva despre cele doua tipuri de NT, excitatori si inhibitori. (mai exista si o alta clasa de NT, neuromodulatorii, dar sa nu ne complicam).
NT excitatori, cum ar fi acetilocolina, seamana cu niste salupe super-rapide care preiau rapid semnalul nervos de la neuronul presinaptic si il transfera la neuronul postsinaptic. Daca majoritatea neuronilor voteaza pentru vederea unei vaci si, totodata, cativa voteaza ca e o sirena, vei crede ca ai de-a face o vaca, nu fara a te intreba daca nu cumva ar putea fi o sirena. Mai ales, daca esti fumat(a).
Noroc ca exista si cealalta clasa de NT.
NT inhibitori permit computatii de genul winner-take-all. De exemplu, daca cei mai multi neuroni voteaza cum ca tu privesti la un bou, dar cativa (beligeranti) ici-colo declara “daca are patru picioare, ar putea fi un magar” NT inhibitori blocheaza mesajul “ar putea fi un magar”.
Dupa acest intermezzo cu brainscience, sa ne intoarcem la Gabi. Ea poate fi servita ca si supliment alimentar, avand urmatoarele efecte: amelioreaza anxietatea, imbunatateste dispozitia, reduce simptomele de PMS si amelioreaza ADHD. Cand administrezi Gabi sub limba (ti se pare ca sunt pervers?) apare o crestere in starea de bine, amelioreaza senzatia de durere, creste toleranta la effort fizic si alte cateva efecte. Trebuie sa mai stii ca Gabi (cu puteri supranaturale) creste eficienta raspunsului imunitar in conditii de stres.
Prezenta de gabriele in cantitati mici este asociata cu dispozitie negativa si stare anxioasa. Daca nu vrei sa o servesti pe Gabi, ne-fiind o fire sadica (si canibala) sau, dintr-o alta perspectiva, s-o asezi sub limba, poti opta pentru exercitii yoga care stimuleaza productia de gabriele. Iar daca dansele se afla in cantitati rezonabile si starea de bine se imbunatateste. Este ceea ce ne demonstreaza un studiu publicat in noiembrie 2010 in The Journal of Alternative and Complementary Medicine.
Poate n-ai timp sa-l citesti. Iata cateva detalii. Subiectii au fost repartizati aleator in doua grupuri (un lucru important, deoarece asteptarile subiectilor pot influenta rezultatele). Un grup a participat la un program de posturi yoga, iar celalalt grup la plimbare pe jos. Cele doua activitati, este important de precizat, au fost echivalente metabolic. Subiectii din cele doua grupuri au participat fie la sedinte de posturi yoga de 60 minute, fie la sedinte de mers pe jos la viteza de 2.5 mile/ora pe o suprafata plata. Au fost facute mai multe teste la intervale diferite de timp, iar rezultatele demonstreaza o crestere in nivelurile GABA asociate cu descrestere in anxietate si imbunatatirea dispozitiei la grupul care a practica yoga comparativ cu grupul mersului pe jos (deși chiar și aici au fost înregistrate creșteri în GABA). (precizare pentru carcotasi cu staif: poti lectura integral acest studiu si comenta cu colegele si profesorul de metodologie; nu e cazul sa-mi scrii si, eventual, sa-mi oferi “lectii” in cercetare).
Gabi are o legatura directa cu starea de bine. E o zana sau un ingeras. Doar ca nu locuieste in ceruri inchipuite, ci in creierul tau, fiind produs(a) de neuroni.
Este suficient sa vrei sa te simti, in general, mai bine. Gabi este o zana ce-ti poate oferi ajutor. Doar ca trebuie sa inveti sa comunici cu ea. In acest sens, nu am niciun dubiu, e muuult mai simplu sa halesti niste pastile si mult mai dificil sa executi exercitii fizice si, colac peste pupaza, sa pastrezi o atentie deplina pe aceasta executie.
Si, totusi, daca nu esti dispusa nici pentru pastile, nici pentru exercitiu fizic si mental mai intense, nu e nimic grav! Poti merge pe jos. De trei ori pe saptamana in reprize a cate 60 de minute (putin mai mult de 4 kilometri sau aprox. 5250 de pasi intr-o singura repriza). Desi, asta ar insemna un minimum minimorum!