A-E-R-O-B-I-C

Stii si tu ca exercitiul fizic este bun pentru sanatate. Daca as repeta asta de sute de ori, iti vei oferi macar 15 minute in fiecare zi pentru nitica gimnastica? Oare stii ca, de exemplu, exercitiul reduce anxietatea si stresul, riscul de hipertensiune, de diabet tip 2, de boli de inima, insomnia, obezitatea si riscul dementei? Zeci si zeci de studii demonstreaza empiric asemenea efecte spre deosebire de curatarea chackrelor, acupunctura, homeopatia, constelatiile familiale si alte bazaconii de acest fel.  

Mai mult, exercitiul este cel mai de incredere stimulent (Lyubomirsky,2008) pentru fericire dintre multe alte activitati (dar nu de genul celor de vizualizare tampa cu ochii stanga sus pe ecran mental).

Tal Ben-Shahar este unul dintre cei mai populari lectori de la Harvard University pe disciplina psihologie pozitive. Adesea in prelegerile sale, oferite la peste 1400 de studenti in fiecare semestru, dumnealui face urmatoarea remarca “dubioasa”. Exercitiul fizic nu seamana cu consumul de antidepresive. Sau, daca exersezi nu e ca si cum iei antidepresive. Iata de ce.

Intr-un studiu celebru au fost comparate trei grupuri de pacienti depresivi. Primului grup i-au fost prescrise antidepresive, celui de-al doilea exercitii aerobice si celui de-al treilea o combinatie de medicamente si exercitii. Dupa patru luni, independent de tratamentul aplicat, majoritatea a demonstrat o imbunatatire. Fie ca au luat medicamente, au facut aerobic, fie un mix din cele doua, starea celor mai multi pacienti s-a ameliorat. Ce crezi ca s-a intamplat dupa sase luni? Aici avem surpriza. Dupa sase luni de la experiment, 38 % dintre pacientii cu medicatie au recazut in depresie si la fel 31 % dintre cei, aflati in conditia combinatiei aerobic si medicatie, in timp ce doar 8 % dintre cei care au facut aerobic au recazut in depresie.

Ah, era sa uit. Sedintele durau 30 minute cu o frecventa de trei ori pe saptamana. Atentie! Erau pacienti depresivi. Banuiesc ca tu nu esti.

 

Babyak, M., Blumenthal, J. A., Herman, S., Khatri, P., Doraiswamy, M., Moore, K., … & Krishnan, K. R. (2000). Exercise treatment for major depression: maintenance of therapeutic benefit at 10 months. Psychosomatic medicine62(5), 633-638.

Lyubomirsky, S.(2008). The HOW of Happiness. London: Sphere