În practica mea privată mă angajez într-un proces colaborativ cu oamenii. Înseamnă că refuz să reduc experiențele lor la simple “cazuri”. În concepția mea, oamenii nu pot deveni studii de caz. O problemă psihologică nu trebuie să devină o definiție a sinelui personal (un concept mult mai cuprinzător și profund).
De aceea, prefer să nu am o abordare clinică, ci holistică – întreaga ființă, deoarece se poate întâmpla ca etichetele clinice să (ne) limiteze repertoriul de acțiuni și emoții. Îmi reamintesc adesea că ”naming is not explaining”. Eticheta ”anxietate” nu ne ajută să lucrăm asupra manifestărilor anxioase. Dacă întărim eticheta, s-ar putea ca persoana să se identifice cu ea și să-i devină și mai dificil să facă acele schimbări de care are nevoie.
(Uneori etichetele pot fi explicate, iar asta poate aduce alinare. Pentru cine are nevoie de un diagnostic, pot face o recomandare pentru examinare la un cabinet specializat fie în București, fie în Brașov).
Ne concentrăm în schimb pe dialogul și schimbările de perspectivă care ne îmbogățesc viața cu noi semnificații și ne extind registrul acțional și emoțional. În fiecare sesiune adopt o abordare atentă și exploratoare, adresând întrebări de clarificare și reformulând experiențele subiective pentru a le înțelege mai profund. Am în vedere extinderea semnificațiilor, analiza funcțiilor acelor conduite problematice și implementarea de acțiuni eficiente orientate de scopuri valoroase.
Cred în procesul de schimbare, iar evidențele ne arată că acesta începe cu modul în care folosim limbajul și construim semnificații în legătură cu sine și ceilalți. Spre exemplu, când cineva afirmă ”sunt un ratat”, înseamnă că nu mai poate ieși din această etichetă conceptuală. Sinele său e totuna cu ”ratat” și, prin urmare, opțiunile de acțiune sunt zero. Orice acțiune va duce (mai probabil) la ratare.
Nu ofer soluții rapide sau pilule magice. Deoarece nu există? Nu pot crede în magia unei schimbări profunde de azi pe mâine. În sesiunile mele facilitez procesul natural al schimbării, ceea ce necesită timp (mai multe sesiuni), oferind sprijin, încurajare și îndrumare cât pot de bine.
Am grijă să personalizez abordarea pentru a se potrivi nevoilor, dificultăților și temelor specifice ale fiecărei persoane, respingând ideea de “one size fits all”. Nu pot crede în teorii psihologice și terapii care se potrivesc la orice și oricui. Tind să cred că o cunoaștere extinsă în domeniul psihoterapiei poate fi mai de ajutor decât una îngustă sau limitată.
Încurajez orientarea către ceilalți oameni cu generozitate și promovez un stil de viață echilibrat, inclusiv exerciții regulate, dietă sănătoasă, somn odihnitor, conectare cu natura și relații sociale bazate pe încredere, respect și recunoștință.
Abordarea mea vizează nu doar rezolvarea problemelor imediate, ci și cultivarea unei vieți echilibrate, în armonie cu valorile și direcțiile personale.