La cine apeleaza cetatenii europeni atunci cand se confrunta cu probleme emotionale*?
La vrajitoare? La bioenergoterapeuti? La duhovnici?
Ei bine, nu chiar. Cei mai multi apeleaza la medicul generalist; 11 % din cei chestionati. Pe locul doi, avem farmacistul (din cartier), 3 %.
Daca ai o problema psihologica, te gandesti sa mergi la o psihanaliza? Ma indoiesc. Dintre respondenti, cetateni UE, nici (macar) unul nu a bifat optiunea “Yes, a psychoanalist”.
Ce procent avem la varianta cu psihologul? Citeste cu atentie (si ochii mari cat cepele J)
2 %.
Sa nu uitam de psihoterapeuti (multi oameni investesc si mai multi bani in asa ceva!) si psihiatri cu un procent de 1 %, la egalitate cu oricine altcineva (optiunea: “Yes, someone else”).
Hai sa ne uitam si la consumul de antidepresive. Unul din paisprezece cetateni UE i-a antidepresive, iar 4 % isi administreaza in mod regulat, in timp ce 3 % consuma doar cand simt nevoia. Iar dintre cetatenii romani, 6 % au luat antidepresive in ultimele 12 luni.
Dar mult mai interesant (printre altele) mi se pare procentul celor care au apelat la ajutor psihologic datorita unor probleme psihologice/emotionale. Cat crezi? Doar 15 % in ultimul an. Majoritatea cetatenilor UE nu a solicitat ajutor pentru problemele psihologice/emotionale. In ce proportie? 84 %. Asta nu ne spune nimic despre urmatorul fapt: “nu au apelat, pentru ca nu au probleme sau pentru ca nu au vrut?”
La aceste date putem adauga expectanta unei vieti sanatoase. Poti estima care e varsta cetateanului roman pana la care dumnealui are o viata sanatoasa? (sanatoasa, adica durata de viata in care nu are probleme de sanatate care sa-l dizabiliteze). Ce ne povesteste eurostatul? In Romania, barbatii au o speranta medie de viata sanatoasa pana la 57.5 ani si femeile pana la 57.1 ani. Asa pentru comparatie, in Suedia (una dintre tarile cu cel mai inalt grad de fericire) pana unde crezi ca se intinde acest interval al unei vieti sanatoase? 60 de ani? 90 de ani? 71.1 la barbati si la femei 70.2 de ani. Iar in UK, avem 65.2 atat la barbati, cat si la femei. Iti vine sa plangi? Nu, deoarece nu traiesti in Romania?
Daca ma citesti de aici, de aproape, sa ne uitam la indexul vecinilor bulgari: 62.1 la barbati si 65.9 la femei. (te poti oftica.)
Intelegi ce se intampla? Dupa aceste varste sunt de asteptat in randurile populatiei din Romania probleme cu sanatatea care genereaza dizabilitati (nu poti realiza unele actiuni pe care in mod curent le faci, atentie, in prezent!). Sa ma exprim altfel. Te poti astepta (da, tu) ca dupa 57 de ani sa deie necazu’ peste tine si care sa fie unul dintre factorii major care contribuie semnificativ la aceasta speranta de viata scurta in comparatie cu alte tari? Te las sa ghicesti. Dar iata si un indiciu. Allostatic load (marghioleala, stiu).
Toate aceste date au pentru mine un mesaj (provenit din maruntaiele universului inteligent; hihi!). Mai ales ca am in minte un proiect (aproape) inovativ in Romania (cu o metodologie science-based). Va fi o usoara (paralela) schimbare de directie personala intr-o zona a sanatatii insuficient acoperita de serviciile psihologice. Iti voi zice in curand si care, desi poate banuiesti. De ce aceasta schimbare? Cu parere de rau, iti marturisesc ca, un curs de abilitare in gandire critica va prinde poate peste zece ani, dupa cum, de altfel, un duh intelept mi-a soptit la un moment dat. (cateodata, vorbesc cu duhuri sau ele cu mine). Pana atunci fiecare gandeste cum poate (sau se face), iar multi reusesc sa traiasca (chiar bine) fara gandire critica.
Poate si tie aceste date iti spun ceva sau asa ar fi frumos. De exemplu, daca esti student, in ce directie din zona psihologiei merita efortul sa te specializezi. Deja te-ai prins, daca nu cumva ai citit in stare delta (!)
(*Eurobarometru din 2010 asupra Sanatatii Mentale elaborat pentru Comisia Europeana)