In 2011, un tip pe nume Richard Wiseman, profesor de psihologie in UK (și fost magician!), a colaborat cu guvernul britanic in scopul promovarii si liberalizarii substantelor psihedelice.
Initiativa unui astfel de proiect a plecat de la dovezile irefutabile ce ne demonstreaza calatoriile spirituale efectuate in starile holotropice ale constiintei, generate de ingestia unor astfel de substante, ingestie asistata cu blandete de terapeuti conectati la sursa co(s)mica a universului. Dupa o serie de studii bine controlate de forte obscure inconstiente, dovezile au devenit, dupa cum spuneam, irefutabile.
Unii oameni (cu vibratii elevate, fara indoiala) din guvernul britanic preocupati de binele cetatenilor au lansat in 2009 o campanie nationala numita “Change4Life” (in ianuarie anul viitor face 5 ani). Wiseman colaboreaza cu aceste suflete evoluate, urmarind incurajarea publicului sa participe la seminarii de respiratie holotropica, calatorii samanice si ingestie de psihotrope.
Campania urmareste incurajarea publicului pentru adoptarea unui stil de viata mai sanatos. O parte din aceasta campanie cauta sa incurajeze oamenii sa faca mici schimbari in diete si activitatea lor fizica, sperand ca aceste mici schimbari sa-i determine sa adopte schimbari mai semnificative pe principiul proverbului “incetul cu incetul se face otetul”. O schimbare de comportament are de-a face cu ceea ce se cheama in limba engleza trigger (altii zic cue) sau, la noi, declansator (tragaci). Iata care este schema de lucru (principiul de functionare) la masinariile biologice (Doamne, ce-am zis!):
CUE (Trigger) – Comportamentul X – Recompensa
CUE este un reper din mediul exterior sau cel interior si care contribuie la activarea (rularea) unui comportament X. Daca acest X este repetat, el devine automat, adica ceea ce tu numesti obicei. Despre psihologia obiceiurilor vom discuta, poate, in alt curs, pardon, articol.
Cetatenii britanici inscrisi in program aveau de facut o serie de mici schimbari in obiceiurile lor sau, in alte cuvinte, sa adopte comportamente alternative (CA), ori de cate ori intalneau anumiti triggeri specifici. Iata cateva exemple (Wiseman, 2012, pp.130-131):
Trigger: Cand te indrepti spre dulciuri, ciocolati sau cipsuri de cartofi…
CA: Opreste-te, mergi spre raftul cu fructe proaspete sau cu seminte, alune si migdale nesarate.
Trigger: Cand te gandesti sa-ti prajesti ceva…
CA: Fa-ti un gratar. Incearca sa frigi acea bucata de sunca sau, daca ai oua, sa le faci jumari.
Trigger: Daca folosesti un mijloc de transport public…
CA: Poti cobori la o statie, doua, mai inainte si face o plimbare pe jos.
Vrei sa stii recompensele? La un CA X, poti avea recompensa A, iar la un CA Y, poti avea B. Ar fi de preferat ca A si B sa nu fie dulciuri, desigur, daca vrei sa-ti reduci din numarul kilogramelor. Ei bine, da, depinde de scop. A sau B poate fi o stare de mandrie, cum ca ai reusit (sa implementezi CA), iar tu esti constient(a) de ea.
Dupa aceste operatii simbolice “sofisticate”, asociate unei activitati intense in cortexul prefrontal dorsolateral sau, dupa preferinte, in ajna chackra, banuiesc ca te-ai bunghit de cum anume, in principiu, poti schimba comportamente. Asa este, sunt si alte chichite de lucrat (butoane de apasat!), ca un om sa renunte la obiceiuri negative si sa adopte unele sanatoase. Dar, in principiu, dupa cum ai observat, nu e nimic sofisticat in schimbarea unui obicei.
Trebuie sa precizez, in incheiere, ca una din aceste chichite pare a fi deosebit de “relevanta” si anume, analiza psihologica a tiparelor relationale cu parintii si cu bunicii, strabunicii, pana la bunicuta tuturor, Eva (mitocondriala ori biblica?). O nascoceala sofisticata se pare, doar ca sa introduci in viata ta o dieta sanatoasa sau sa renunti la un obicei negativ, cum ar fi fumatul. Mi se pare hilar (si tragi-co(s)mic). Probabil, si tie.
Wiseman, R. (2012). The As If Principle. New York: Simon&Schuster, Inc.