Cel care a deschis drumul cercetarii stiintifice in stiinta disciplinei a fost un individ pe nume Walter Mischel. Acest individ a revolutionat stiinta psihologica cu ajutorul unor viziuni din stari modificate de constiinta. Ca urmare a unor sedinte de respiratie holotropica si ingestie controlata de ciupercute si etnobotanice, alternate cu transe samanice si concentrarea in ajna chackra, el si-a garantat accesul in nirvana psihologiei.
Cu ajutorul unor bezele si copilasi pusi laolalta intr-o camera, d-lui Walter Mischel i s-a revelat, prin bunavointa divina, auto-controlul! Revelatia s-a produs prin ‘60-‘70 si a fost urmata de alte epifanii pana anii ’80 cand numai putin de 653 de suflete (subiecti), participanti la testul bezelei, au dat vestitele teste americane S.A.T. Sufletelele celor care au reusit sa amane pentru 15 minute halirea delicioasei bezele au reusit in medie cu 210 puncte mai mult.
O bezea delicioasa sade in fata unui pusti, la o distanta mai mica de o mana intinsa, sub nasul sau. Dansa, cercetatoarea, ii cere sa se abtina cata vreme ea este plecata si, daca reuseste, va mai primi una, la revenirea ei. Iti imaginezi cum este sa ai tentatia (bogata in zaharuri, ce-ti lasa gura apa!) in fata ochilor, sub nas? Cati dintre pustiulici crezi ca au reusit performanta celor 15 minute de tortura (chinuiti de vietatea hamesita – pofta!)? 30 %, adica aceiasi care zece ani mai tarziu se descurcau de minune la S.A.T., in timp ce restul au cedat tentatiei in aproape 3 minute.
In modelul Big Five (modelul cu validare solida (de incredere) in psihologia personalitatii) apare o dimensiune a personalitatii, un super-factor, ce poarta eticheta de Constiinciozitate. Acest super-factor este operationalizat prin sase fatete. Un scor inalt (peste medie) la aceasta dimensiune aproape iti garanteaza succesul sau ascensiunea in viata intr-o combinatie norocoasa cu inteligenta si imprejurari de viata favorabile (factorul: lucky strike; sper ca nu intelegi, ca daca fumezi tigari marca Lucky Strike vei avea noroc in viata! J). Daca vrei sa ai o idee cum stai la acest super-factor, dupa care iti poti aplica chestionarul NEO-PI-R, poti observa cu atentie comportamentele parintilor si chiar ale bunicilor.Fara indoiala, dupa ce ai memorat comportamentele ce reflecta fatele Constiinciozitatii. Ca sa nu ramanem intr-o zona oculta (unii si-ar putea chestiona in acesta privinta Sinele Superior/ ingerul pazitor), spre exemplu, poti observa ce anume fac, in mod obisnuit, oamenii ordonati. Ordine? (hihi!).
Cum aproape toti oamenii aspira la succes sau isi doresc progresul, iar tu esti om (delfinii, inca nu ma citesc! J), te poti intreba daca aceasta dimensiune a constiinciozitatii poate fi antrenata. Raspunsul iti e clar, daca esti convins(a), ca personalitatea este o entitate care se dezvolta in familie timp de sapte ani, cand mama si tata au datoria sa te educe “frumos” intr-o asa masura, care sa te faca o fiinta distincta, civilizata de un cimpanzeu, porc ori caine. Iar masura e data semnificativ, dupa mintea mea, de auto-control. In cantitati variabile noi, specimenele homo sapiens, avem auto-control, iar la nivelul personalitatii se reflecta in trasatura (dimensiunea) Constiinciozitatii. Dar asta e doar o parte din adevar. Trasaturile de personalitate sunt heritabile sau, in alte cuvinte, exista o influenta genetica semnificativa. Heritabilitatea trasaturilor de personalitate este in jur de 50 %. Asadar, constiinciozitatea este si ea mostenita. O primesti (intr-o cantitate maricica), daca ai nitzel noroc, de la mama si tata, daca si acestia, au primit-o, conform planului divin, de la parintii lor, care, la randul lor,…
Ipostazele (fatetele) in care se reflecta (comportamental) auto-controlul la nivelul personalitatii sunt urmatoarele:
1. Competenta (eficient, capabil)
2. Ordine (precis, organizat, metodic)
3. Simtul Datoriei (cu principii etice)
4. Dorinta de realizare (ambitios, harnic)
5. Disciplina (finalizeaza actiunile)
6. Deliberare (reflexiv, prudent)
Credinta mea este ca aceasta dimensiunea a personalitatii poate fi influentata. Sunt convins ca intr-o anumita masura si intr-un timp sufficient trasatura constiinciozitatii poate fi antrenata. Cu o anume cantitate de motivatie si antrenament poti deveni o persoana constiincioasa. Dar, e adevarat, nu vei depasi un constiincios din nastere sau un tip care are in stofa sa un fir gros de constiinciozitate ca urmare a unor gene mostenite de la parinti si bunici constiinciosi.
Cunosti o asemenea persoana? Daca iti doresti sa cultivi aceste aspecte (cele sase de mai sus), primul pas este s-o urmaresti cuatentie (si sa-I inregistrezi convorbirile cu ajutorul prietenilor agenti secreti) ca sa descoperi cum si ce anume face aceasta persoana constiincioasa. Apoi, te apuci de treaba. O imiti! Spor!
PS. Ghici ghicitoare mea: Care e bezeaua castigatoare?