Dacă stai în poziția așezat pe scaun toată ziulica, ce crezi că se întâmplă cu corpul? Ia forma scaunului. Se va încovoia spinarea după felul în care stai așezat. Un doctor ți-ar putea spune în baza unei radiografii dacă o persoană și-a petrecut mult timp la birou. Dacă porți o vreme un pantof mai strâmt, laba piciorului se va modela după mărimea pantofului. Corpul se schimbă după poziția menținută cel mai mult timp.
Nu cumva se petrece și cu mintea ceva asemănător? Dacă păstrezi o perspectivă negativistă asupra lumii, atunci tot ceea ce vine spre tine sau tot ceea ce cauți, evenimente și oameni, îți vor părea negative. Și pentru că le abordezi negativist, devine mai probabil să obții reacții negative care îți vor întări perspectiva inițială tot negativă (profeția auto-împlinită). Dacă te închizi în tine, vei deveni o persoană încuiată pe dinăuntru; ce bine ar fi să păstrezi cheia. Spre exemplu, o persoană care păstrează în minte o perspectivă patologică vizavi de, să zicem, homosexualitate, crede despre homosexuali că sunt bolnavi. Deci, ei trebuie dați deoparte din societate, eventual internați, și vindecați prin apelul la divinitate sau terapie într-un spital de psihiatrie. Sau, o femeie care interpretează avortul ca un act ”criminal” din moment ce în pântecele ei se află ”copilul”. În consecință, renunță la avort (=”crimă”) și păstrează sarcina, deși nu-și dorește să crească un copil. Și, ce crezi că va spune alteia care are o aceiași dilemă, dacă să păstreze sarcina?
Înseamnă câ gândurile (cuvinte și imagini) asupra cărora insiști, îți modelează mintea care, la rândul ei, îți influențează conduita. Devine actul de a gândi o mare responsabilitate? Cunoști cumva vreo școală unde actul gândirii e cultivat la elevii ei? Nu prea, deoarece presupune ca în prealabil profesorii să cunoască actul gândirii. Să aibă meta-cogniție sau gânduri despre gânduri.
Sunt două feluri de gânduri: gunoaie și utile. Cine își alege cu grijă gândurile care merită atenție, acelea utile sau care sprijină realizarea unui scop, își creează o minte lucrativă, acea minte care poate răspunde unor probleme, nevoi și scopuri.