Îmi amintesc că am scris la un moment dat un articol publicat aici în care aveam îndoieli vizavi de necesitatea conceptului de ”hipnoză”. Neuroimagistica arată că există unele mici diferențe de activare pe trei regiuni corticale care apar la subiecții hipnotizați. Dar, apar ele doar în cazul hipnozei? Să fie o diferență specifică? Încă nu sunt convins. E posibil ca aceleași modificări neurale să apară în cazul sugestionării din timpul imageriei sau a jocului de rol. Încă mai am dubii că hipnoza are corelate neurale distincte și nu apelez la inducția hipnotică decât arareori în consultațiile mele. Totuși, recunosc că îmi place termenul; are o aură magică.
Întrebarea mi-a răsărit în minte odată cu cererea unor oameni suficient de inteligenți încât să vrea a scăpa din ghearele monstrului nicotinic. Chiar ne poate fi de ajutor hipnoza? Am cotrobăit după meta-analize și am descoperit o recenzie în American Journal of Clinical Hypnosis (2010). Mi-a atras atenția numele autorului principal, Steven Jay Lynn de la Binghamton University, USA. E unul dintre autorii cărții ”Cele 50 mari mituri ale psihologiei populare” (2010) .
Recenzia prezintă ”starea științei” pe topica hipnozei și oprirea fumatului. Răsfoind-o, am reținut dificultatea de a discerne între contribuția hipnozei și alte metode precum, consiliere, psihoeducație, imagerie și relaxare. Multe studii sunt realizate pe un mix de metode printre care și hipnoza. O meta-analiză (1992), citată în recenzie, indică o rată de succes de 36%, mai mare decât mestecatul de gumă cu nicotină, planul celor cinci zile și aversiunea la fumat. Însă, nu putem ști care metodă din amestec și cât anume contribuie la această rată de succes.
O altă meta-analiză (2000), chiar de Steven Jay Lynn coordonată, arată cu intervenția hipnotică e în general echivalentă cu o varietate de tratamente care nu apelează la hipnoză. Dar autorii afirmă că există totuși o garanție că hipnoza e un posibil tratament eficient.
Un raport Cochrane (2008) identifică nouă studii care satisfac criteriile de includere: (1) teste controlat randomizate cu 6 luni follow-up și (2) validarea abstinenței pe baza unor markeri biochimici și raportări subiective prin telefon și chestionare poștale. Concluzia citată de autori e că ”recenzia de teste nu găsește evidențe suficient de bune care să ne arată dacă sau nu hipnoterapia poate ajuta oamenii să renunțe la fumat” (p.179).
O testare randomizată (2008) pe un eșantion de 286 fumători a comparat hipnoza cu consilierea comportamentală. Ambele intervenții erau combinate cu plasturi nicotinici. Autorii citați conchid că ”hipnoza combinată cu plasturi nicotinici are un avantaj comparabil cu consilierea comportamentală în generarea ratelor de renunțare pe termen lung”. (p.180).
Am reluat doar câteva din studiile recenzate în acest articol. Cine are interesul poate verifica în detaliu (costă 42.5 USD, dar ți-l trimit gratuit dacă mi-l ceri asertiv). Trec la concluzia lui Lynn și colaboratorii:
”(…) hipnoza e unul dintr-un număr de tratamente care poate juca un rol valoros în oprirea fumatului”.(p.180)
Susținătorii hipnozei se pripesc cu exagerări dramatice considerând succesul imediat. Efectul favorabil imediat nu e o măsură pentru succesul de termen lung: menținerea abstinenței peste 12 luni. Mai sunt multe de învățat vizavi de cum și de ce funcționează hipnoza atunci când realmente funcționează.
Reiau din paragraful de final recomandarea autorilor. Clinicienii pot informa pacienții că 20-35% dintre oameni pot beneficia pe termen lung de intervenția hipnotică din cadrul asistenței renunțării la fumat. Doar prin participarea la sesiuni de hipnoză, fumătorii nu vor obține abstinența pe termen lung.
Hipnoza rămâne o metodă adjuvantă – o intervenție asociată altor intervenții din demersul terapeutic și nu o terapie în sine, după cum pledează persoanele direct interesate, formatori și colaboratori prin asociații și cabinete de profil. E o afirmație care poate fi extinsă și în ce privește alte dificultăți psihologice. Hipnoza nu e o terapie prin ea însăși. Hipnoza e o metodă adjuvantă probabil eficientă.