Am cedat nervos. Cât să rezist la cuvântul ”sanogen”? Ca să înțelegi, studenții anului III de la ”Harvard” University au avut cu mine cursul cu titlul ”Factori sanogeni și factori traumatici”. E un curs care aparține unei minți inovatoare lingvistic, care a scornit cuvântul ca nume pentru un curs de facultate (pentru punctajul în ierarhia angelică). Și așa apare în orar.
”Sanogen” nu pare să existe în limba română cu excepția unui vocabular creativ. Probabil, persoana în cauză s-a referit la acei factori care contribuie la sănătatea oamenilor. Cel mai apropiat cuvânt e ”sanogeneza”, care se referă la o ramură a medicinei, ocupată cu studiul factorilor și măsurilor care ar putea întări sănătatea populației. Din moment ce există sanogeneza, devine redundantă adăugarea unor ”factori traumatici”.
Studenții care au binevoit să participe la cursuri n-au făcut ”oroarea”, dar toți ceilalți… vor pleca cu un cuvânt nou învățat. Sanogenic. Doamne!
Așa sunt răspândite bazaconiile în lume. Cineva emite o prostie, iar pentru că are acces la un public numeros (populația de studenți), prostia circulă și se perpetuează.
Iată cum m-am pricopsit cu o traumă (psihică, desigur!) de simt nevoia ventilării aici. Iar factorul traumatic constă în zecile de recenzii cu factori sanogeni pe care le am de verificat.